x

Naujienos

 

Pareiškėjai sėkmingai pasirašo sutartis dėl bendruomenių inicijuotų projektų, skirtų vietos plėtros strategijoms įgyvendinti, finansavimo. Šiuo metu jau pasirašyta sutarčių už 22,23 milijonų eurų 689 bendruomenių projektams įgyvendinti.

 

Kupiškio mieste organizuoto projekto metu atsiskyrusius bendruomenės narius – benamius ir priklausomybes turinčius, įvairių užsiėmimų ir mokymų metu stengtasi grąžinti į visuomenę bei darbo rinką. Jų metu dalyviai mokosi frezavimo, pjovimo, obliavimo, tekinimo, drožybos darbų, o įgytus įgūdžius panaudoja savarankiškai gamindami medines tvoreles, inkilus, suoliukus ar stalus. Kaip pažymi projekto dalyvis Artūras, prisijungęs prie veiklų ir užsiėmimų, jis jaučiasi naudingas, o gyventi tapo įdomiau.

 

Apie savą verslą svajoja ne vienas – vis tik, sėkmingai jį sukurti nėra taip paprasta. Norint paskatinti ir padrąsinti jaunus, ekonomiškai neaktyvius Vilkaviškio gyventojus imtis savo verslo įkūrimo, VšĮ „Jaunimo ambasadoriai“ nusprendė įgyvendinti projektą „Veiklus. Verslus. Veržlus.“. Kaip sako projekto vadovė Mingailė Ružytė, jo metu visi dalyviai uoliai ir nuoširdžiai dirbo su savo verslo idėjomis, o dalis jų šiandien po mažu virsta realybe.

 

Kol nemaža dalis žmonių kompiuterio ar telefono ekrane paspaus šio straipsnio nuorodą, dalis Lietuvos gyventojų nežinos, kaip iš viso įsijungti kompiuterį. Skaitmeninių įgūdžių trūkumas šiandien vis dar kelia ne ką mažesnę socialinę atskirtį visuomenėje, tačiau tokių projektų, kaip „Nauji gebėjimai – naujos galimybės“, metu šią atskirtį bandoma intensyviai mažinti.

 

Siuvimas gali ne tik padėti atitrūkti nuo savo minčių, įgyti svarbių įgūdžių, bet ir atverti naujų galimybių. Tokias siuvimo naudas vardija „Miesto ateljė“ projekto dalyvė šiaulietė Kristina (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). Nors prieš tai, kaip pati sako, su siuvimu neturėjo nieko bendra, po projekto suprato, kad veiklą nori tęsti, o ateityje sukurti savo prekės ženklą.

 

Praeitų metų rudenį prasidėjęs projektas „Mes kartu – jėga!“ padeda intelekto sutrikimą turintiems vaikams įgyti taip trūkstamų socialinių įgūdžių. Jį įgyvendinančios Varėnos specialiosios mokyklos direktorė Aušrelė Armaitienė teigia, kad iniciatyvos metu įgyvendinamos veiklos jau dabar turi aiškų rezultatą – vaikai mažiau bijo prieiti, paklausti ar tiesiog pabendrauti.

 

Nerimas, depresija, skyrybos, vaikų auklėjimas, netektys, ligos, nedarbas – problemos, dėl kurių Tauragės rajono gyventojai vis dažniau kreipiasi į bendruomeninius šeimos namus. Šie bendruomeniniai šeimos namai – Tauragės rajono savivaldybės administracijos ir jos partnerių Koordinacinio centro „Gilė“ bei Šeimos gerovės centro darbo rezultatas. Jie jau trejus metus įgyvendina projektą, kurio metu asmenys nukreipiami į tam tikras projekto veiklas, padedančias jiems spręsti iškilusias problemas.

 

„Senyvų žmonių piniginiai ištekliai – nedideli, tad jie negali sau leisti pramogų. Jie užsidaro namuose, jaučiasi vieniši“, – sako Varėnos miesto sveikatingumo klubo „Ropė“ atstovė Liucijana Markevičienė. Norint juos užimti, geriau integruoti į visuomenę, įgyvendintas projektas „Ir mes galime padėti“, kurio metu senyvo amžiaus Varėnos miesto gyventojams organizuotos įvairiausios nemokamos veiklos.

 

„Kartais turi projekto idėją, viziją, o realybėje jis nepavyksta. O įgyvendindami šį projektą pamatėme, kad viskas buvo puiku – ir vizija, ir realybė, jis tikrai turėjo didelę prasmę“, – apie Varėnos sporto centro sėkmingai užbaigtą projektą atsiliepė įstaigos sportinės veiklos projektų vadovas Rolandas Markinas. Projekto metu neįgaliesiems buvo pasiūlytos sportinės veiklos, o visų svarbiausia – galimybė pabendrauti su kitais žmonėmis.

 

Vilkaviškio „LIONS“ klubas į projektą „Savanoriauk. Atjausk. Padėk“ subūrė 20 savanorių, kurie nusprendė savo laiką skirti darydami gerus darbus – padėti vienišiems, garbaus amžiaus žmonėms. Per projekto veiklos metus planuojama suteikti paslaugų daugiau nei 100 senolių. Projekto koordinatorės Giedrės Janušauskienės teigimu, vyresniems žmonėms pagalbos reikia, tačiau svarbiausia jiems – bendravimas.

NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA JUMS!

Gaukite pačias svarbiausias naujienas pirmieji - apie mūsų veiklą, renginius bei kitą svarbią informaciją!